Bekentenis 22: we bakken gewoon verder

Hallo ik ben Marleen en ik ben weer lekker aan het bakken

Met onze oudste zoon zijn we aan het oriënteren op middelbare scholen. Hij zit in groep 7 dus we hebben nog even, maar het is toch wel leuk om al een beetje rond te kijken. Ook wel een gek idee dat hij over anderhalf jaar naar de middelbare gaat. Voor mijn gevoel is hij pas net geboren. Maar ja als ik dan naast hem sta, dan schelen we nog maar een dikke 15 centimeter. Nee, hij is toch echt geen baby meer (moet er niet aan denken om een kind van 156 cm en 48 kilo uit te poepen, auw in het kwadraat). Het blijft wel onwerkelijk om mijn kleine mannetje zo op een middelbare school te zien rondlopen. Nogmaals wordt de navelstreng doorgeknipt en moet ik hem nog een beetje meer loslaten. 

Snif snif kleine jongens worden snel groot. Laat ik me maar snel storten op mijn troostrijke bakken. 

 Lekker, lekker en nog lekkerder


Het bakken van brood is toch wel favoriet bij mij. Omdat je het elke dag eet en misschien ook wel omdat ik me niet schuldig hoef te voelen als ik een brood bak. Nu had het nog een reden, want ik had iets te veel yoghurt besteld bij de boodschappen en zag dit vruchtenbrood met yoghurt voorbij komen op…jawel facebook. Ideaal dus! Ik heb wel volkoren meel gebruikt in plaats van bloem en de cranberry’s heb ik achterwege gelaten, omdat ik die niet in huis had. Wel iets meer rozijnen toegevoegd. Het fijne van dit brood is dat het geen gist bevat en dus ook niet hoeft te rijzen. Dus eigenlijk gewoon een soort broodcake. 
Kroketten maken stond nog op mijn to cook lijstje. Pulled pork kroketten had ik al eens gemaakt. Maar helemaal van niks kroketten maken, dat lijkt me wel wat. Dat is nog al een proces van met meerdere stappen. Eerst zelf de bouillon maken en het vlees trekken mmmmm dat is lekker. Mijn huis rook de hele dag heerlijk. 
Dan is het wachten. Eerst de bouillon een tijd laten trekken en dan zeven en laten afkoelen (een nachtje). Het vlees kan je dan ondertussen uit elkaar trekken. De volgende dag maak je een roux van boter en bloem en daar gaat de heerlijke bouillon bij. Even wat laten indikken en dan het vlees erbij. Dan wordt het een prachtige ragout. Beetje extra op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Dan nog wat gelatine erbij en een nachtje laten opstijven. En dan begint het grote rollen. Eerst de ragout in worsten verdelen en dan door de paneermeel, het eiwit en de panko (grove paneermeel) rollen. En dan krijg je deze mooie jongens. Wat jammer nou! De frituurpan was nog leeg, omdat ik heerlijke oliebollen had gebakken met oud en nieuw. En we hadden net niet genoeg frituurvet om de pan te vullen. We hebben de kroketten nog niet kunnen proeven. Ze liggen in de vriezer te wachten om op gegeten te worden. Ook goed! 
Laatst had ik met een vriendin gegeten bij Plan B in Velp. Erg lekker eten daar. Best een hippe tent en erg druk. Maar super goed eten. Maar goed daar had ik een quesadilla gegeten. Dat is eigenlijk een soort tosti. Alleen dan op z’n Mexicaans. Die wilde ik ook wel eens proberen. We hebben nog wel wat garnalen in de vriezer, dus maakte ik dit recept. Heerlijk zelf guacamole en zelf volkoren tortilla’s gemaakt.
Ik had vrijdag avond ineens een ingeving voor de dag erna als ontbijt. Wederom door een filmpje op Facebook. Tastemade is mijn favoriete Facebook pagina. Daar komen filmpjes op voorbij…..mmmmmmm zo lekker. Meestal zijn die filmpjes met veel slagroom, suiker, cream cheese of kaas, bacon, gehakt. Niet heel goed voor je lijn. Maar wel heerlijk om naar te kijken. Na ja daar zag ik een redelijk gezond filmpje van een bananen pannenkoek. Ja!!!! Die ga ik maken. En dat is erg lekker zeg. 
Van Daniel moest ik ze weer maken. De chocobroodjes, die goddelijke chocobroodjes. Dus vrijdag deeg maken, zaterdag lamineren en dan zondags het uitrollen chocolade er in stoppen en laten rijzen. Dan afbakken maar en het allermoeilijkste even wachten tot ze wat afgekoeld zijn. Anders brand je je mond, hahaha. Nu hebben we er allemaal een gegeten en de rest heb ik snel in de vriezer gedaan. Anders waren ze nu allang op geweest. 
Voor de verandering maken we weer een keer een bowl. Deze keer met rijst, zalm, cavolo nero, edamame bonen en sesamzaadjes
In opdracht van Tycho mag ik aan de de bak. Hij moest even indruk maken op zijn nieuwe werkplek. Ik heb hem mijn lijst van Pinterest gegeven en het is hem gelukt om iets uit te kiezen. Best knap, want mijn lijst is best lang (taarten verlanglijst, lekkernijen en muffins en dergelijke). Hij koos drie dingen uit en twee ervan heb ik gemaakt. Bastogne boterkoek en kruimelbrownie met kersen. Beide erg lekker. Boterkoek zelf maken is wel zo ongelofelijk lekker. En de combinatie met de bastogne is heerlijk. Ja en brownies zijn altijd lekker. De kruimeldeeg is er heel lekker bij, maar ik zie de meerwaarde nog niet helemaal. Behalve dat je de kruimeltjes heel makkelijk kan snoepen hihi. Ik was een beetje aan het hannesen met de baktijd. In het recept staat ongeveer 25 minuten, maar toen was de brownie echt nog niet gaar. Dus even wat langer. Maar toen moesten de chocobroodjes ook de oven in en moest de temperatuur wat omhoog. Uiteindelijk ongeveer 45 minuten in de oven met de laatste 15 minuten op 220 graden. Daardoor ging het iets te snel en was de brownie niet zo smeuïg bij de randen. Weten we dat voor een volgende keer.
Er komen ook weer wat leuke opdrachten aan. Eerst een taart maken voor mijn neefje….iets met Paw patrol. Leuk! En dan daarna nog iets voor een oppaskindje. En Pokemon taart. 
En als je nou denkt, wat ziet dat er lekker uit wat Marleen gemaakt heeft, maar je ziet het niet zitten om het zelf te maken. Laat het me weten he! Ik vind het echt leuk om een keer te maken (zonder dat we het zelf op moeten eten).  

2 antwoorden op “Bekentenis 22: we bakken gewoon verder”

  1. Hoi Marleen. Wat ziet dat er goed uit! Mooie foto's, smakelijk. Slim om in groep 7 al rond te kijken. Hebben wij ook gedaan. En ineens is het groep 8! Blijft moeilijk dat loslaten.
    Ik nodig je uit om ook een kijkje op mijn blog te nemen. Ik ben al een poos geleden gestart. En na 3 jaar afwezigheid ben ik hem weer aan het oppoetsen want het wordt wel een heel leuk document, vooral als je kinderen ouder worden! En mocht je denken wie is die leesmoeder dan? Ik ben het…Elly. Groetjes!
    http://www.schatgravenopzolder.blogspot.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *