Homemade granola

Een van de dingen die ik regelmatig maak is granola. Dit is een mengsel van onder andere havermout of havervlokken, zaden, pitten en gedroogd fruit en ik eet dat vaak met yoghurt of kwark. Wat ik er precies in stop is een beetje afhankelijk van wat ik in huis heb.

Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten

Ingrediënten:

  • 250 gram havermout of havervlokken
  • 20 gram chiazaad
  • 20 gram lijnzaad
  • 50 gram zonnebloempitten (vaak doe ik er ook nog pompoenpitten bij, maar die waren op)
  • 75 gram gemengde noten (amandelen, pecannoten en cashewnoten)
  • 2 tl kaneel
  • 15 gram kokosolie (eetlepel)
  • 50 gram rozijnen
  • Optioneel: honing of ahornsiroop (ik vind de zoetheid van de rozijnen al voldoende)

Warm de oven voor op 180 graden en neem een bakplaat uit de oven. Leg op die plaat een vel bakpapier. Hak de noten in grove stukken (beetje afhankelijk van wat jij lekker vindt). Doe dan de havermout in een kom, voeg daar de chiazaad, lijnzaad, kaneel en de gehakte noten aan toe. Verwarm de kokosolie in een pannetje en eenmaal gesmolten meng het door de havermoutmengsel. Spreid dit mengsel uit over de bakplaat en schuif het in de oven. Gebruik vanaf dan je neus goed. Zo heerlijk die lucht die nu uit de oven komt! Na ongeveer 10 minuten hussel ik de granola even door elkaar. Dan laat ik het nog ongeveer 10 minuten in de oven staan. Beetje afhankelijk van je oven en van hoe geroosterd je de granola wil hebben.
Haal de plaat uit de oven en laat het mengsel wat afkoelen. Uitkijken in deze fase, ik snoep graag wat nootjes van de plaat tijdens het afkoelen. Voldoende afgekoeld? Dan kunnen de rozijnen erbij. Hussel door elkaar en doe in een pot.

Goed afgesloten in een pot, is de granola best een week of 3 houdbaar. Bij ons halen we dat nooit.

Met dit recept kan je eigenlijk alle kanten op varieren. Verschillende soorten zaden, pitten, noten en gedroogd fruit kun je gebruiken. En ook met de kruiden kan je varieren.

Veel plezier met maken en opeten !

Liefs Marleen

Eén antwoord op “Homemade granola”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *