Mijn struggles

Waarschuwing!!! Ik ga weer even openhartig tegen jullie zijn. Alsof ik ooit wat anders doe hihi. In het kader ik stel me kwetsbaar op hé. Ik leef als de man in de arena (zie mijn blog van 7 oktober). Ik kies moed over gemak. Het levert me zoveel op namelijk. Door me kwetsbaar op te stellen ben ik van een werkplek gewisseld. Ik ben van een werkplek gegaan waar alles goed geregeld was, maar alles zo moeilijk was. Naar een werkplek waar het zo lekker werken is, waar ik me op mijn gemak voel, ik in mijn waarde gelaten word en mijn eigen verantwoordelijkheden mag nemen. Door die verandering ben ik van me onzeker voelen en ik doe het allemaal fout, zelfs wat angst en daarop volgend rebels gedrag, naar ‘oh ja dit kan ik wel’ en wat is dit leuk, naar dat ik ga meedenken en ook mijn menig geef op momenten dat er iets besproken word. Wat een verschil kan een werkplek maken!

Kwetsbaar zijn

Dus het bloot leggen van die kwetsbaarheid heeft me als persoon geholpen. Ik dacht ik ga het nog een keer proberen. Nu niet werkgerelateerd maar heel persoonlijk. Ik ben me gaan verdiepen in Bodypositivity en daar sta ik helemaal achter. Ik probeer er ook naar te leven en daarbij intuïtief te eten. Maar jongens dit is best wel heel moeilijk. Vooral omdat ik een keer zwak ben geweest en toch op de weegschaal ben gaan staan. Voor de zomervakantie schommelde ik rond de 69/ 70 kilo. Nu woog ik 74 kilo. 5 kilo aangekomen. Ik wist het al, ik voelde het al aan mijn lichaam. Kleren wat strakker, weer iets meer vet rond de buik en net wat minder op mijn gemak met mijn eigen lichaam. Ik baal er van. Van het gewicht en van het feit dat ik op de weegschaal ben gaan staan.

Body positivity

Meteen schiet ik in de bodypositivity: het is niet erg dat je gewicht is toegenomen. Je lichaam heeft het waarschijnlijk even nodig. Je lichaam is mooi zoals het is. Het is sterk, doet wat je wil en neemt je mee door allerlei avonturen. En het is niet het enige wat belangrijk is. Jij bent niet je lichaam! Jij bent Marleen en de inhoud is zo veel belangrijker. Okay daar kan ik me in vinden. Ik ga gewoon lekker door met leven. Maar dan ineens een stemmetje: ‘Je moet vanaf morgen maar weer goed op gaan letten wat je eet, want als je even goed je best doet dan heb je die 5 kilo er zo weer af.‘ Huh? Waar komt deze stem ineens vandaan. Het is mijn dieetstem! Een stem die heel lang in mijn hoofd heeft gezeten. Eigenlijk al vanaf dat ik een tiener was. Altijd is er de nadruk gelegd op je moet afvallen, letten op je eten, je bent te dik. Ik denk dan: nee, dat ga ik niet doen. Ik laat me niet meer leiden door mijn dieet stem. Ik wil gewoon goed voor mijn lichaam zorgen, maar ik ga niet weer als een idioot mijn calorieën tellen. Ik ga niet meer op die weegschaal staan. Klaar ermee! (ik krijg het alleen niet over mijn hart om de weegschaal weg te gooien).

Dieet stem

Maar dan ineens is die stem er weer. Elke keer weer komt die stem terug. En waardoor die getriggerd word, weet ik het niet precies. Of het dan kleren zijn die wat te strak zitten of iets wat ik denk. Die stem heeft zo lang de boventoon mogen voeren dat je ‘m niet zo maar ineens het zwijgen oplegt. Die stem gaat als volgt: ‘Zo nu gaan we weer beginnen met opletten. Zet maar even de Myfitnesspal op je telefoon. Dan gaan we weer even streng bijhouden wat je allemaal eet.’ En dan luister je weer gewoon naar die stem en heb ik tot twee keer toe Myfitnesspal weer op mijn telefoon geïnstalleerd. En zelfs ook weer in gaan vullen. Ik stond er bij en keek er naar. Zo voelde dat letterlijk! Huh? Hoe dan? Ineens ben ik weer mijn controle kwijt. Dan kom ik weer bij zinnen en bedenk me dat ik echt niet weer de hele tijd alles wil invullen op Myfitnesspal. Ik gooi snel de app weer van de telefoon af. Grrrrrrr….hier baal ik van.

Ik word flink heen en weer geslingerd door deze stemmen in mijn hoofd. Het allerbelangrijkste vind ik dat ik me gewoon lekker in mijn vel voel. Dat ik voldoende energie heb om alles te doen wat ik doe en dat ik plezier heb in mijn leven. Het moet allemaal niet zo moeilijk zijn. Het leven is al kort genoeg. Dat bleek wel weer uit een van mijn privé omstandigheden van de laatste weken. Geniet van de kleine dingen, geniet van het leven!

Mijn doel is: ik voel me goed en heb voldoende energie zodat ik kan genieten van de mooie dingen in het leven.’

Wat betekent dit in de praktijk?

Ik probeer dus te leven naar de tien wegwijzers van Brene Brown uit haar boek De moed van de imperfectie. Zodat ik een bezield leven kan leiden.

  1. Kies voor authenticiteit: Ik ben ik en ik doe de dingen omdat die bij mij passen ongeacht wat andere mensen daarvan vinden.
  2. Vergroot je zelfcompassie: wees lief voor jezelf (al heel lang een lijfspreuk van mij)
  3. Ontwikkel meer veerkracht: na moeilijke periodes snel weer opkrabbelen
  4. Cultiveer dankbaarheid en geluk: er zijn zoveel mooie dingen in het leven. Focus daarop en niet op alle slechte dingen.
  5. Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven: dat doe ik! Ik vertrouw er altijd op dat het goed komt, want als er een deur dicht gaat, dan opent er zich wel weer een andere deur of twee.
  6. Geef je creativiteit de ruimte: vergelijk jezelf niet met andere als het gaat om creativiteit. Ieder mens is anders en iedereen doet het op een andere manier. Jouw creativiteit is waardevol! Die vind ik moeilijk hoor…ik vergelijk me nog veel te veel met andere mensen, maar ik weet het en ik werk er aan.
  7. Neem de tijd om te spelen en te ontspannen: work hard but PLAY harder. Ontspan en neem je rust als je dat nodig hebt. Werk jezelf niet te pletter. Dat hoeft echt niet.
  8. Breng kalmte en stilte in je leven: soms is het zo fijn als je alleen in huis bent, er geen tv aanstaat, geen radio en dan alleen maar even zitten of liggen op de bank. Dat vind ik ook het lekkere aan naar de sauna gaan. Het is er stil en je hoort alleen het tikken van de kachel en wat geroezemoes op de achtergrond. Heerlijk!
  9. Streef naar zinvol werk: dat heb ik. Ik laat mensen bewegen en leer ze er plezier in hebben. Ik ben de ontspanning van een heel aantal mensen als ik aan het lesgeven ben. Dat is toch fantastisch!!
  10. Lach, zing en dans: ja doe dat. Daar word je vrolijk van.

Need I say more? Ik geloof het niet. Niet meer op de weegschaal, kleren een maatje groter kopen en gewoon doorgaan. Elke dag een beetje beter en soms een beetje minder. Zo is het leven!

Soms moet je zelf een beetje sparkle erbij gooien hihi
Liefs Marleen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *