Vijgenjam

Jam maken….heerlijk. Ik doe het niet heel vaak. Wat eigenlijk wel raar is, want het is makkelijk en super lekker. Fijn ook dat je zelf kan bepalen hoeveel suiker er in gaat.
Ik probeer elk jaar bramen jam te maken van de bramen die hier in de buurt groeien. Samen met de kids plukken we dan een emmer vol bramen. Daar maak ik dan makkelijk een paar potten bramenjam van. Ook wel eens bramenlikeur gemaakt, maar dat is een ander verhaal ;-).
Mijn ouders hebben een vijgen boom in de tuin. Waar heerlijke zoete vijgen aan zitten. Zo heerlijk om de tuin in te lopen en de vijgen zo recht van de boom te eten. Ik houd daar zo van. En nu hebben we de laatste (rijpe) vijgen van de boom gepklukt en die mocht ik mee nemen van mijn moeder. Nou daar wilde ik maar wat graag vijgenjam van maken. Dus zo gezegd zo gedaan.

Ingredi├źnten:

500 gram verse vijgen
100 gram suiker
snuf kaneel
2 eetlepels citroensap

Bereidingswijze:

Snij de vijgen in stukjes doe ze in een pan. Doe de suiker, kaneel en citroensap erbij en zet het vuur aan. Er hoeft geen water bij, want er komt vanzelf wat vocht van de vijgen af. Kook de vijgen ongeveer 10 minuten op een klein vuurtje.

Na ongeveer 10 minuten pureer je de vijgen met een staafmixer. Je kan ze ook stampen. Maar ik wil mijn jam niet te grof hebben. Stop de jam in een schoon jampotje en laat afkoelen.

Ik had net vers brood gebakken en die combinatie was hemels. Brood nog een beetje warm, laagje boter en de iets of wat warme jam. Zo lekker!!!! Ook erg lekker in combinatie met (oude) kaas of bij een kaasplankje.

Enjoy!!

Liefs Marleen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *