Bekentenis 8: warme broodjes

Hallo ik ben Marleen en ik ben bakverslaafd

De reactie die ik de laatste tijd vaak krijg van mensen, naar aanleiding van mijn blog, is: waar haal je de tijd vandaan? Tja ik deel mijn dagen efficiënt in en zit niet vaak stil, maar ik begin nu ook wel een tekort aan tijd te krijgen. Ik wil zo veel doen, maar lang niet alles lukt. Dus prioriteiten stellen. Nu was ik deze week druk met de taarten van Saar en heb ik ongeveer 40 uur gewerkt. Het poetsen in huis is een beetje stil komen te liggen, dus heb ik me voor genomen om aankomende week weer even iets meer te poetsen (heb ik niet altijd zin in). 
Ik had deze week wel een uitdaging. Een vlinder taart maken en dan het liefst zonder marsepein. Nu was dat onmogelijk maar met zo min mogelijk marsepein en fondant. Dit was mijn voorbeeld. En er was nog een grote uitdaging namelijk de vlinders op de ijzerdraadjes. Leuk! Een uitdaging!Maandag 8 mei

Ik ben dol op bananenbrood (of bananencake) en probeer veel verschillende recepten uit. Met speltbloem, havermout of een mix. Ik weet eigenlijk nog niet wat mijn favoriet is. Net als met havermout koekjes ze hebben allemaal wel wat. Maar goed ik bak die broden en stop ze nu met twee plakjes in de vriezer. Daar heb ik nu de ruimte voor. Bastiaan deelt mijn liefde voor bananenbrood en ik geef hem dan ook vaak een plakje mee naar school. Vandaag bakte ik bananen brood met appel. Dit is een bananenbrood met alleen maar havermout. Door de havermout blijft het brood altijd een beetje nattig. Je hebt dan het idee dat het brood niet gaar is, maar dat is gewoon de eigenschap van havermout. 
’s Avonds eten we gnocchi met pompoensaus. Een recept van JAmie Oliver. Ik maak de gnocchi zelf. Poeh he best een karweitje. Wel leuk om te doen, alleen meer iets om op je gemakje te doen in het weekend. Niet op een maandag wanneer je nog op en neer moet om kinderen op te halen van turnen enzo. En mijn gnocchi was iets te groot. Dat gaan we nog een keer proberen. Er zat dus een pompoensaus bij alleen Tycho was er niet kapot van, ik vond de saus wel heel lekker. 

Dinsdag 9 mei

Yes ik scoor bij de bloemist een paar bloembinddraden voor mijn vlinders op ijzerdraad. En natuurlijk neem ik ook een paar mooie bloemen mee. Gerbera’s, mijn lievelingsbloem. Ik steek als ik thuis ben meteen een paar vlinders uit zodat ze kunnen uitharden. 


Courgetti, courgette sliertjes die dienen als spaghetti. Ook weer iets nieuws net als de bloemkool en broccoli rijst. Helemaal passend bij het koolhydraat arme dieet. Ik hoor van veel mensen in mijn omgeving dat het goed werkt. Niet dat ik op dieet ben hoor. Maar ik ben wel bewust bezig met eten. Dus af en toe een dagje zonder vlees, een dagje of twee vis eten per week en dan vind ik dit er ook wel bij passen. Een keer in de week koolhydraat arm eten. Je raadt dus al wat we gegeten hebben: courgette pasta uit de oven. En dat was lekker. Weer een keer vegetarisch en ook koolhydraat arm. Heel veel groente eten eigenlijk. Met lekkere kaas, want waar ik normaal gesproken vaak de goedkoopste mozzarella koop, heb ik nu de echte buffel mozzarella genomen. En dat verschil proef je wel. Ook Tycho vond dit lekker. En nee dit soort dingen eten de kinderen niet. Helaas heb ik niet van die kinderen die altijd alles eten. Bastiaan proeft meestal wel, maar Eveline vindt het bij voorbaat niet lekker. En Daniel die imiteert een van de twee. Of hij proeft het net als Bastiaan of hij vindt het ook vies net als Eveline. Ach ja ik hoop dat ze op een dag wel gewoon alles gaan eten. 

Woensdag 10 mei

Ik ben vandaag niet vooruit te branden. Ik wil nog heel veel doen vandaag, maar besluit het te beperken tot de dingen die echt moeten. Gelukkig krijg ik weer een beetje energie van het uurtje switching. Het zijn zulke leuke, lieve mensen. Ik kan erg met ze lachen en ze zijn erg blij met me (althans dat zeggen ze). Een van de heren had een briljante opmerking: je kiest er zelf voor om gelukkig te zijn. Alle ellende die gebeurt daar kan je niks aan doen, maar je eigen geluk heb je zelf in de hand. Juist zo is het maar net! 
En verder is het vandaag de dag van het schoolvoetbaltoernooi. De kids mogen om half 12 al naar huis komen, maar ik ben pas om 11.30 uur klaar, dus mogen ze met z’n drieën alleen naar huis komen lopen. Dat vind ik best spannend. Meteen als ik klaar ben op de sportschool fiets ik richting school. Ik wil ze tegemoet fietsen, alleen zijn ze al bijna thuis. Als ik ze uiteindelijk zie, zie ik dat Eveline Daniel tilt. Hij was vast moe en Eveline is echt een moedertje, dus tilt ze hem wel even. Aaaaaah zo lief! Wat is dat toch he. Als je erbij bent, dan maken ze continu ruzie en ben je er niet bij, dan zijn ze zo lief voor elkaar. Gelukkig maar eigenlijk. 
Bastiaan heeft super veel zin om te gaan voetballen. Even snel eten en dan op pad. Ik breng hem even naar het sportveld en ga weer terug, terwijl Eveline en Daniel nog even lekker een boterham eten. In de tijd dat zij nog even eten en tv kijken maak ik alvast een begin met de vlinders op ijzerdraadjes. Op internet gelezen dat je ze het best kunt vast maken met icing, anders draaien ze weer terug. Bij Karin een klein zakje icing geleend en aan de slag. Spannend! Ze moeten eerst helemaal uitharden. Ondertussen krijg ik te horen dat de jongens al twee wedstrijden gespeeld hebben en ook gewonnen. Ik trommel Eveline en Daniel op en fiets met ze naar het sportveld. De derde wedstrijd is net afgelopen en ook die hebben ze gewonnen. Wat een topteam! Uiteindelijk spelen ze nog twee wedstrijden en ook die winnen ze. Kampioenen!!!!! 
Tja en voor een kampioen bak je natuurlijk  de allerlekkerste pannenkoeken. Zelf pannenkoekenbeslag maken is zo makkelijk, dat ik niet snap dat ik ooit pannenkoekenmix kocht. Ik maak het vaak met volkoren meel en bloem, maar deze keer maak ik het met bloem en boekweitmeel. Ze smaken erg goed. En ik ben niet echt een pannenkoeken liefhebber. Ik eet dan ook verder de kliekjes van de afgelopen dagen op. 

Donderdag 11 mei

Oooooooh wat ben ik toch een dombo! Komen we op school aan zegt Bastiaan: “Vandaag komt de schoolfotograaf.” Ik had het van de week nog gezegd. Teken van drukte, dingen vergeten. Eveline loopt er redelijk bij, maar Daniël en Bastiaan hebben niet hun leukste kleren aan. Nu ben ik niet van het opdirken voor een foto, maar even haren in de gel en kleren aan die leuk staan  (in ieder geval waar geen gaten in zitten). Dus ik moest heel snel weer even naar huis om gel en andere kleren te halen. En een borstel voor Eveline, want die moest nog schoolzwemmen. Snel terug op de fiets en spullen bij Eveline en Bastiaan dumpen. Daniel help ik even met omkleden en met zijn haren. Ben benieuwd hoe de foto’s worden. 
Als beloning voor dat heen een weer fietsen maak ik een lekker beschuitje voor mezelf klaar. Van de week al lemon curd gemaakt, dus smeer ik wat op een beschuitje en leg er wat aardbeien op. Jammie!

’s Avonds eten we een vispannetje uit de oven. Wel lekker, maar ik ben niet heel erg overtuigd. Ik zoek nog even verder naar een wat lekkerder vispotje. Iemand suggesties? 

Vrijdag 12 mei

Ik heb vandaag de banketbakkersroom en de frambozenmousse voor de taart van Saar gemaakt. Ik had nog wat frambozen puree over en heb dat verwerkt in een bananenbrood. Mmmmm met pure chocolade en havermout. 

Asperges stonden weer op het menu. MEt een beenham uit de oven nieuwe aardappels. Ik ben alleen vergeten een foto te maken. Dom dom dom! Maar het goede nieuws is dat ik wel heb onthouden wat we hebben gegeten. Ik ga al voor uit. Karin kwam ook wat lekkers brengen. Ze hadden ook asperges gegeten in quiche vorm, maar hadden wat over. Of we wilden proeven…..duh ja altijd. En lekker!!! 


In alle rust, dus als alle kinderen op bed liggen, ga ik alvast verder met de voorbereidingen voor de vlinder taart. Oh ja en de vlinders op de ijzerdraadjes zaten perfect vast! Helemaal blij. Lang leve internet! Ik steek een heleboel bloemen uit en een heleboel vlinders. Leuk! Ik krijg helemaal zin om de taart in elkaar te gaan zetten. 

Zaterdag 13 mei

Vandaag was het zaterdag bakdag in plaats van zondag bakdag. Ik maak voor de verjaardag van mijn nichtje Saar weer een keer de lemon curd kruimel cake. Ook maak ik een aardbeienslof (rond) met Zwitserse room. En natuurlijk de vlinder taart. 

Tycho is de avond van tevoren al begonnen met bbquen van pulled pork. Slow cooking…en zooooo lekker. Ik maak die dag volkoren broodjes en witte koolsalade en Tycho maakt nog een heerlijke bbq saus. We eten een heerlijk broodje pulled pork. 

En het is me uiteindelijk gelukt. Brioche maken!!! Al twee keer eerder gemaakt (geprobeerd althans). Een keer gemaakt en toen had het brood helemaal niet gerezen. Later nog een keer en toen was het te hard gerezen en kwam het tegen mijn theedoek aan en zakte het weer in. Nu toch maar weer een keer geprobeerd en hij was perfect. 

Zondag 14 mei

Moederdag….tja wat moet je daar nu van zeggen. Ik vind het een leuke dag en omwille van de kinderen doen we er ook wat aan. Maar verder hoeft het niet zo van mij. Geen cadeautjes alleen wat mooie tekeningen en knutselwerkjes. En op zich vind ik dat ontbijtje op bed ook wel leuk. Ik had mijn bestelling de dag ervoor al door gegeven aan Tycho. Havermout pannenkoeken met Griekse yoghurt. Ik werd tegen 8.45 uur wakker en Tycho lag nog te slapen. Ik dacht oh jee als hij nog slaapt dan komt er niks van dat ontbijtje. Dus heb ik maar even subtiel tegen hem aan geschopt hihi. En dat werkte. Toen was het nog wel even wachten, dus heb ik de was maar even opgevouwen. Tja je moet wat he. Maar het was het wachten meer dan waard. Wat een heerlijke pannenkoekjes! 

Verder hebben we een hele gezellige dag op de verjaardag van Saar en wordt er gesmuld van de taarten. De aardbeienslof was al op bij het eerste rondje taart. Die was ook wel erg lekker. Die brosse sloffenbodem in combinatie met de plakkerige amandelspijs is alleen al een hemelse combinatie. Maar dan daar op nog de Zwitserse room (banketbakkersroom met slagroom) en die lekkere zoete aardbeien. Jammie!!! Het enige nadeel was….het was te weinig ;-). De volgende keer maak ik er meteen twee of een extra grote. 
Tja en die vlindertaart was ook erg lekker. De mooi roze gekleurde botercreme was zoet en luchtig, de biscuit was lekker en de frambozen mousse niet te zoet, maar echt een lekkere frambozen smaak. Top! 


We eten ’s avonds pannenkoeken (althans de kinderen) en twee van onze favoriete gerechten. Goed bezig Thomas en Lindsey! Een daar van is kip in de hoed. Een recept die ik ooit van twee mensen aangeprezen heb gekregen en als je ‘m een keer eet snap je wel waarom. Laat je niet afschrikken door de kersen in het recept. Ik houd meestal ook niet van fruit in mijn eten, maar het is hier echt lekker bij. (De foto is van een andere keer.) 

En ook zalm en croute stond op het menu. Een recept van Jamie Oliver (ik houd van die man) uit zijn boek “Kookrevolutie”. (De foto is van een andere keer.) 

Moe maar voldaan keren we weer huiswaarts. Thuis worden snel alle kinderen op bed gelegd en ruimen we even alles op. Ik kom tot de ontdekking dat we niet heel veel brood meer hebben. Toch nog maar even aan de bak dan. Een spelt havermout broodje. De derde keer dat ik dit broodje bak. Een keer volgens recept, tweede keer met alleen havermout en nu de derde keer met half havermout en half speltbloem. Lekker hoor vooral met een beetje van de zelfgemaakte hummus! 

Het was weer een week vol met bakken. Aankomende week iets rustiger aan doen. Na ja iets meer gezonde dingen bakken dan. Ook leuk! 

Tot de volgende bekentenis!

2 antwoorden op “Bekentenis 8: warme broodjes”

  1. Ik krijg honger van jouw blog. Afgelopen vrijdag zelf ook jouw lemoncurdcake gemaakt. Inclusief zelf de lemoncurd….. En goed begin, maar de cake kon lekkerder…. Nog maar een keer proberen dus binnenkort. Xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *