Angst voor de sportschool

Sinds ik op de sportschool werk is het me al een aantal keer opgevallen dat mensen een totaal verkeerd beeld hebben van de sportschool. Ze zijn bang om er naar toe te gaan, ze voelen zich te oud voor de sportschool of ze denk dat er alleen maar fittie’s rondlopen (super fitte mensen). Het is voor veel mensen een plek waar ze niet naar toe durven te komen. Wat de reden ook is, het is een vervelend gevoel. Je wil wel komen sporten maar je durft niet. Herken je dit? Ik zal proberen om de angst voor de sportschool wat minder te maken. Het is echt wel een fijne plek om te zijn, om aan jezelf en aan je gezondheid te werken.

Waar komt die angst vandaan?

Heel veel fitte mensen!

Op de sportschool lopen inderdaad hele fitte, gespierde mensen rond en dat komt omdat ze daar al een hele tijd rondlopen (en dat is ook wel de bedoeling van de sportschool). Ze werken vaak al jaren aan het lichaam dat ze hebben. Maar er lopen ook een heleboel ‘normale’ mensen rond. Mensen die een keer (of misschien twee keer) in de week komen sporten. Omdat ze het lekker vinden of omdat ze gezellig samen met een vriend of vriendin gaan. Mensen die komen sporten oordelen niet over andere mensen. Want je hebt een gezamenlijk doel: lekker bewegen en je fitter voelen. Je doet het samen en het maakt niet uit wat jouw beginsituatie is. En zijn er toch mensen die oordelen, dan doen ze dat vaak uit onzekerheid. Laat ze lekker!

Tip: vergelijk jezelf niet met andere mensen op de sportschool. Ieder mens is anders, heeft een ander doel en een andere focus.

Te oud???

Ik heb mensen in de les gehad die dit jaar 80 zijn geworden. Nee, als je 30 of 40 bent dan ben je echt niet te oud. In mijn BBBB lessen van vrijdag en zaterdag lopen de leeftijden uit een van 20 tot ongeveer 60 jaar (incidenteel ook 70 jaar). Maar ook in veel van de andere lessen is de leeftijd van de mensen heel gevarieerd. Het enige waar de meeste mensen te oud voor zijn, is de jeugdfitness. Daar fitnessen kinderen van 13 tot 15 jaar onder begeleiding.

Maar voor al het andere ben je niet te oud! En je hebt in een eerder bericht van me dat het heel belangrijk is om te gaan sporten. Vooral als je wat ouder wordt. Je spieren nemen namelijk langzaam af vanaf ongeveer je 30ste (1% per jaar). Als je niet sport en een zittend beroep hebt, dan neemt je spiermassa langzaam af. Wil je die spiermassa behouden (ja), dan is krachttraining de oplossing. Dat kan op veel verschillende manieren natuurlijk. Je hoeft niet naar de sportschool. Bewegen thuis met gewichtjes kan ook. En wat dacht je van tuinieren of boodschappen doen of trap lopen en ga zo maar door.

Switching 55+ bij SHK Sportcentrum

Heel veel enge apparaten!!

Ja er staan heel veel verschillende apparaten op de sportschool en ik snap heel goed dat je dat een beetje eng vindt. Ik ben zelf onlangs van de groepslessen naar de fitness gegaan. Ik moet ook alle apparaten leren kennen. Maar dat heeft iedereen. Niemand weet het meteen allemaal! Daar zijn ze bij sportscholen ook op ingespeeld. Nieuwe mensen gaan dan onder begeleiding van de fitnessinstructeur de apparaten langs. Niet allemaal tegelijk. Maar rustig aan een aantal apparaten voor verschillende spiergroepen. Dat doe je zes weken en dan ga je weer door naar andere apparaten. En weer krijg je de begeleiding die je nodig hebt. En ook als je het tussentijds even niet weet, dan helpen de fitnessinstructeurs je graag.

Krachttraining alleen voor bodybuilders

Dat is zeker niet zo! Krachttraining is echt voor iedereen. Want wil je echt zo gespierd worden als echte bodybuilders dan moet je heel wat meer doen dan een of twee keer in de week aan de gewichten hangen. Daar zit een heel gedisciplineerd trainings- en eetschema achter.

De trend in fitness land is dat steeds meer ouderen en vrouwen aan krachttraining doen. Juist om de spierafbraak tegen te gaan, om strakker te worden en om makkelijker te kunnen afvallen. Huh hoe dan? Ze zeggen altijd dat spieren meer wegen dan vet. Dat is ook waar! Maar het is ook zo dat meer spieren zorgen voor meer verbranding. En afvallen gaat om calorieverbranding. Meer calorieën verbranden dan je binnen krijgt. Dus meer spieren–>meer verbranding–>meer afvallen/ of eigenlijk strakker worden. Dat betekent dan wel dat je niet te zwaar moet trainen en een afwisseling moet hebben tussen cardio en kracht. Maar goed dat is weer een ander verhaal.

Conclusie

De sportschool is voor iedereen! Van jong tot oud. Bewegen is goed voor je, in welke vorm je het ook doet. En wat is er nou belangrijker dan goed voor jezelf zorgen. Tegenwoordig kan alles, mogelijkheden zijn eindeloos. Maar even terug naar de basis is zo belangrijk. En jij bent die basis. Zorg goed voor jezelf! Eet goed, slaap goed en beweeg.

Ben je toch wel heel benieuwd hoe het er op een sportschool aan toe gaat? Ga een keer een kijkje nemen. Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel sportscholen. Van groot naar klein. Met verschillende manieren van trainen. Van bootcampen, naar HIIT trainingen, van pilates, naar TRX, van Lesmills programma’s naar freestyle programma’s.

Kijk naar wat je leuk lijkt, neem desnoods iemand mee, probeer het een keer uit (de meeste sportscholen hebben gratis proeflessen). Met wat voor gevoel ga je er weg? Wil je het nog een keer gaan doen? Dat is een goed teken. Dan is de volgende stap om iets te gaan doen wat je leuk vindt en wat past in je schema. Heel belangrijk dit!! Zorg dat het in je vaste routine komt.

Toen ik nog gewoon lid was van de sportschool ging ik altijd op donderdagavond en zaterdag ochtend. En ik heb vaak genoeg excuses gezocht om niet te gaan sporten. Vooral nadat Daniel geboren was. Je bent de hele dag heel druk en je wil dan ’s avonds vooral rust. Maar het is zo lekker om dan toch te gaan, een uurtje te sporten en dan op de bank te ploffen. Je krijgt er meer energie van, slaapt er beter van en je houdt je conditie en spiermassa op peil.

Woon je in de buurt van mij? Kom dan een keer met mij mee. Ik wil je met alle liefde een keer rondleiden bij ons op de sportschool. Of doe een keer mee in een van mijn lessen.

Liefs Marleen

2 antwoorden op “Angst voor de sportschool”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *