Kwetsbaarheid

Onlangs heb ik een post op Instagram en Facebook gedaan met de bovenstaande afbeelding erbij. Ik zat even niet zo lekker in mijn vel. Liep tegen wat dingen aan en ik had de behoefte om dit te delen. Waarom deelde ik dit niet gewoon met een goede vriendin ofzo? Tja ik weet het niet. Misschien omdat die week ervoor iemand zei op Facebook en Insta zie je alleen de leuke dingen. Ik had gewoon het gevoel dat ik dit moest doen. Soms kan je daar niet om heen.

Nadat ik de post had gedaan kreeg ik echt heel veel hele lieve berichtjes en zelfs een knuffel van iemand op het schoolplein. Dat was zo fijn. Ik voelde me niet alleen. En het mooie was dat ik die middag in een telefoongesprek naar aanleiding van de post weer nieuwe moed kreeg. Ik zag alles ineens weer zonniger in. Wauw!! Van ’s ochtends denken dat het allemaal niet gaat lukken, naar ’s middags weer vol goede moed verder gaan. Mooi wat zo’n berichtje plaatsen kan bereiken. De dagen erna had ik er nog steeds profijt van, want ik kreeg van mijn oude bazin een heel lief kaartje en de dag daarna van een vriendin. Wat is dat fijn! Weten dat mensen aan je denken en met je meeleven. Het vervelende gevoel “mijn dipje” was ineens een stuk minder. Van mijn tante kreeg ik op de verjaardag van Bastiaan en Daniel zelfs nog een bosje rozen. Zo lief!

Maar het mooiste komt nog, na ja het mooiste waren echt wel de berichtjes, maar ik heb weer een richting gekregen. Ik durfde hierna de stap te zetten om me in te schrijven bij Kvk als zzp’er om sportlessen te gaan geven. En wie weet in de toekomst als personal trainer of lyfestyle coach of beide. Mijn focus was weer terug. Ik weet weer wat ik wil gaan doen en ik heb de weg terug gevonden om er te komen.

Het betekende wel dat ik iets achter me moest laten waar ik jarenlang hard voor heb gewerkt. En dat doet pijn. Maar ik moet mijn hart volgen en doen waar ik gelukkig van word. En dat heb ik vaker gedaan en ik weet dat ik er weer sterker uit ga komen.

Moed van imperfectie

Naast een kaartje van mijn oude bazin, kreeg ik van haar ook een berichtje via Facebook waarbij ze me een tip gaf om een boek te gaan lezen. Het boek is van Brene Brown en heet ‘De moed van imperfectie’. Brene Brown is een professor aan een universiteit in Amerika. En zij doet al jaren onderzoek naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Ze heeft daar ook een aantal boeken over geschreven, waaronder dit boek. Ik ben meteen gaan googlen en vond het boek op bol.com. Tycho had nog een cadeaukaart liggen van bol.com, dus ik dacht die kan ik goed gebruiken hihi. Nee hoor ik heb wel even overlegd.

Nu wil ik zeggen dat dit wel echt de gouden tip was. Dit boek en de zienswijze van Brene Brown sluiten zo goed aan bij hoe ik wil leven. En dat is een bezield leven leiden. Een leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Je zet moed, compassie en verbondenheid op een belangrijke plek in je leven. En je staat elke dag op met het idee: ik ben goed genoeg. Dat is toch fantastisch! Ik ben goed genoeg. Wat ik ook doe, denk of laat. Ik ben niet perfect en dat hoeft ook niet. Wees vooral jezelf.

Het motto van Brene Brown is: ‘Courage over comfort.’ Moed over comfort. En daarmee bedoelt ze dat je beter kan leven met al je kwetsbaarheden in het volle zicht, dan je verstoppen achter een muur en nooit je echte zelf laten zien. Ik vind dat erg mooi, omdat ik echt probeer zo te leven. In alle openheid en eerlijkheid met de kans dat ik gekwetst word. Maar wel met het idee dat ik alles heb gedaan binnen mijn mogelijkheden.

En dat werkt!! Want door mezelf kwetsbaar op te stellen en mijn gevoelens prijs te geven kreeg ik heel veel bijval. Op allerlei manieren. En dat werkt nog steeds door. Ik heb hierdoor gesprekken met verschillende mensen gehad en weer ontdekt wat ik wil. Ik ben ook in contact gekomen met fantastische mensen en merk dat de mensen in mijn geloven. En dat komt doordat ik dicht bij mezelf blijf. Ik kijk zo uit naar wat nog meer op mijn pad gaat komen!!

En hoe toepasselijk is deze quote van Theodore Roosevelt:

Hopelijk lukt het jou ook om in die arena te staan, waar je vol in het leven staat met alle mooie en minder mooie kanten. Maar dan kan je wel aan het einde van je leven zeggen: ik heb moed over comfot gekozen. Ik heb geleefd!!

Wil je meer weten over Brene Brown? Kijk even op haar website: www.brenebrown.com en bekijk ook haar twee Tedtalks en de Netflix special. Echt de moeite waard. Ik ga weer alle Bol bonnen van Tycho inpikken om de volgende boeken te kopen ;-).

Liefs Marleen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *