A Christmas holiday

Het was te erg!! We waren dit jaar nog maar een keer op vakantie geweest. Als je ons kampeer uitje in de meivakantie niet meerekent. Schandalig toch….nee hoor grapje. Maar we hadden nog wel heel erg veel zin in npg een vakantie. Waarom doen we het niet in de kerstvakantie? In de herfstvakantie was Tycho erg druk en een keer met Kerst weg is ook wel lekker. Niet dat we met kerst allemaal verplichtingen hebben hoor. Ja tuurlijk even naar mijn ouders en naar mijn schoonouders. Maar dat is allemaal gewoon leuk en hoeft niet perse met kerst zelf.

Dus we gingen op zoek naar een plek om een weekje weg te gaan. Even in Frankrijk gekeken. In Normandië. Maar dat was niet wat wel wilden. Toch maar even in Denemarken gaan speuren. Daar heb je leuke huisjes voor niet te veel geld en de omgeving vinden wij heerlijk. Addicted to Scandinavia! En al snel vonden we wat leuks. Aan de westkust waar we vorig jaar ook waren alleen dan een beetje hoger. Een huisje met een sauna en jacuzzi en een houtkachel (off course).

Zaterdag 21 december

Daar gaan we dan. Op vakantie!! Ik heb nog gewerkt tot 22.30 uur, dus alles was al helemaal ingepakt door Tycho en de kids. Toppie! We willen rond 7 uur wegrijden. Ergens verwachten we nog wat drukte rondom Hamburg. Het is er altijd druk dus nu met kerst zal het wel drama zijn. Ik bak de broodjes en kook de eitjes voor onderweg. En nee….ik heb mijn handen niet gebrand. Ik leer best van mijn fouten. Dus ja ook mijn ID kaart is mee haha.

Om ongeveer 7.20 uur rijden we weg. Als we net om Arnhem heen zijn merk ik dat ik mijn oplader van de Fitbit vergeten ben. Dat is jammer, maar helaas. Dan maar een weekje zonder fitbit. Is ook wel een goed experiment hoe het bevalt zonder mijn stappenteller.

Het is lekker rustig op de weg! Dus we kunnen al lekker doorrijden. Bij de leuke benzine pomp net voor de Duitse grens tanken we en halen we even koffie. Ze malen daar de koffie vers en maken er heerlijke koffie. Jammer dat het druk was en de vrouw achter de bar een beetje haast had. Ze maakte de filter drager niet schoon en alles rondom de koffiemachine was vies….mmmmm jammer dit. Maar goed het mocht de pret niet drukken. Ik liet mijn portemonnee in de auto liggen dus bij het afrekenen sloeg de angst even om mijn hart….waar is mijn portemonee?? Oh nee die had ik net nog in de auto. Pfieuwwww….ik dacht al dat we terug moesten rijden. Gelukkig had ik de portemonnees van de kids in mijn tas dus kon ik geld uit hun portemonnees pakken. En Tycho kwam ook net binnenlopen. Geen paniek.

Tjonge wat rijdt het lekker door in Duitsland. We komen amper een baustelle (wegwerkzaamheden) tegen en hebben geen file. Zelfs bij Hamburg 0,0 file. Van al die koffie en het drinken wat de kinderen hebben gedronken, moeten we allemaal even plassen. Elke keer komen we geen parkeerplaats met een wc tegen, dus we besluiten bij de eerste de beste te stoppen en als er geen w.c. is dan gaan we wildplassen. Voor de mannen geen probleem, voor Eveline en mij iets lastiger. Vooral omdat er totaal geen blaadjes meer aan de struiken zitten. Nu is het niet druk op de parkeerplaats en de mensen die er staan gaan we toch nooit meer zien. Dat plassen lucht enorm op. Eveline en ik maken een vreugde sprongetje!

Ik zoek even op waar we vorig jaar hebben geluncht toen we naar Denemarken gingen en ik zie dat we daar al redelijk in de buurt zijn. Ook al moet Daniel naar de w.c. we stoppen niet voordat we bij die parkeerplaats zijn. We pakken de spullen voor de lunch als we ineens KRAK horen. Huh? Wat is dat? Dan zie ik Daniel staan en een auto die gestopt is. Daniel was met zijn penny board (skate board) aan het spelen en die was de weg opgerold. Recht onder die auto…het krakend geluid was de penny board, die nu in stukken ligt. Daniel begint heel hard te huilen en de automobilist van de auto staat heel vertwijfeld te kijken, waarna hij toch besluit door te rijden. Oh nee hoe krijgt hij dit nu weer voor elkaar? Hij zei nog ik moet wel uitkijken met de auto’s. Ja goed idee Daniel! Uitkijken met de auto’s, alle auto’s, ook de rijdende. Daniel gooit zijn kapotte penny board in de prullenbak en is nog wel even een tijdje verdrietig. Later kunnen we er wel weer grapjes over maken. Gelukkig maar! Het grote nadeel van in de winter op vakantie gaan dat is dat even lekker buiten picknicken niet een heel goed idee is. Het is namelijk koud….brrrrr. We eten allemaal even snel een broodje en blijven ondertussen een beetje rondlopen. Dan opruimen en weer de warme auto in.

Bij de grens van Denemarken staat het even stil. Daar hebben ze nog een echte grenscontrole. Dan zijn we in Denemarken. Het is daar meteen weer mooier dan in Duitsland. Duitsland is wel een mooi land hoor en ook echt wel een fijn land om door heen te rijden. Maar het is gewoon minder mooi dan bijvoorbeeld Denemarken. En het internet bereik van de telefoon is bagger in Duitsland. Terwijl we op de meest afgelegen plekken in Noorwegen en Zweden prima bereik hadden.

Het laatste stuk in Denemarken gaat heel snel. We rijden door bekend gebied, want in de herfstvakantie van vorig jaar waren we ook deze kant op. Het gevoel dat we in Texel zijn hebben we meteen weer als we daar rijden. Landbouwgrond, duinen, lange wegen, toeristisch…het is net Texel in het groot. Om 15.00 uur komen we bij Bork Havn, de plaats waar we in de buurt zitten en waar we de sleutel op moeten halen voor het huisje. Daar is het wel hutje mutje vol met allemaal kleine vakantiehuisjes. Ik schrik er wel even van, want de vorige keer Denemarken zaten we op zo’n super relaxte plek. Veel bos en veel ruimte en heel veel rust. Maar als we doorrijden richting ons huisje wordt de afstand tussen de woningen al weer wat groter. En rijden we eigenlijk het drukke gedeelte uit. Gelukkig maar. Het huis waar we zitten zit wel op zo’n terrein waar allerlei vakantie woningen staan (tweede huisjes van de Denen denk ik). Maar wel ruimtelijk en met leuke huisjes. En het huis is echt wel vet! Grote ruimte in het midden, ruime keuken, open haard (maar daar hadden we het huis op uitgezocht natuurlijk). Slaapkamers zijn relaxed met fijne bedden! En we hebben en sauna en een jacuzzi! Bij het uitzoeken niet meteen dat als zoekterm gebruikt, maar het was wel een leuke bonus.

Een van de leukste dingen van in zo’n huisje aankomen is het inrichten van de spulletjes. Noem me gek, maar ik houd daar van. Ongegeneerd alle kasten opentrekken en even rondsnuffelen. En al je spulletjes op z’n plek zetten. De kinderen vechten samen uit waar ze willen slapen en ze zetten al hun spulletjes netjes in de kast. Ook maken ze hun eigen bed op! Ik ben zo blij dat mijn kinderen zo zelfstandig zijn en zo veel zelf kunnen. Ik ruim de spullen in de keuken op en in onze slaapkamer. Ik maak een provisorische kerstboom met de kerstlampjes die ik mee heb genomen. Cadeautjes erbij en klaar is Klara! En Tycho is natuurlijk meteen de kachel aan het aansteken. Als we er ooit thuis plek voor krijgen dan willen we ook zo graag een houtkachel. We zeiden altijd als de hond er niet meer is dan nemen we een kachel. Maar dat is toch nog wel lastig in onze kleine kippenhokje.

Als we klaar zijn spelen we even een spelletje. Dan even lekker eten en na het eten laten we de jacuzzi vollopen. Zo fijn! De kinderen mogen eerst. Is maar goed ook want het warme water was op. Brrrrr de jacuzzi warmt het water wel op, maar dat duurt even. Laat de kinderen eerst maar even en dan als ie warm is dan gaan wij wel.

Verder relaxen we en gaan we op tijd naar bed. Wat een heerlijke bedden! Slapen hier is zo lekker. Het is zo stil!

Zondag 22 december

Echt super lekker geslapen! Ik had geen telefoon naast mijn bed en mijn fitbit is al uitgevallen (was al helemaal leeg), dus ik wist niet hoe laat het was. Dat is ook wel lekker hoor. Gewoon slapen tot je wakker word. Het is half negen….netjes.

Daniel heeft honger en wil al wat eten. Maar we willen wel gezellig samen aan tafel eten, alleen ligt Tycho nog te slapen. Ik ga de tafel dekken en ondertussen maken de kinderen al de nodige herrie. Tycho moet er toch wel wakker van worden. Hij houdt zich slapende en Daniel gaat hem dan toch maar wakker maken. Van ongeveer 10 uur ’s avonds tot 9 uur ’s ochtends is toch best een goede nacht. Lekker ontbijten dan maar en ondertussen maak ik een boodschappenlijstje. We willen naar een grote winkel wat verder weg gaan. Zoveel mogelijk halen voor de hele week. Iedereen aankleden en dan gaan we.

Oh ja hoor tuurlijk. Ik vergeet het boodschappenbriefje. Grrrrr okay dan moeten we in de winkel goed nadenken over wat we allemaal moeten kopen. Ik wil eigenlijk niet terug naar de winkel. Met vereende kracht beginnen we aan de boodschappen en samen zorgen we dat we alle boodschappen doen. Een heeeeele volle kar! Voor bijna 1500 kronen. WTF!!!!! Dat is bijna 200 euro. Bij de Lidl. Maar dat is dan ook wel voor de hele week boodschappen (drinken, eten, lekkers, wc papier enzovoorts). En ja het is kerst, je haalt wat meer en ja het is vakantie je haalt wat meer. En met een gezin van vijf gaat het best hard. En wat klets ik nou raar, want de weekboodschappen die ik door de Appie laat bezorgen zijn ook vaak rond de €150. Die €200 vallen best mee. De kids helpen echt super goed mee en vooral mijn puber laat zich van zijn beste kant zien. Hij helpt super goed met alles uit de auto halen.

Van boodschappen doen krijg je honger….even lekker lunchen. Ik maak een heerlijk broodje met bieslook roomkaas, gerookte zalm, kappertjes, sla en mosterd dille dressing. Die is echt super lekker. Die broodjes van de Lidl zijn ook erg lekker.

Na de lunch gaan we even kijken bij het strand. Het is frisjes maar te doen. Het waait gelukkig niet super hard en zo lang je je handen in je zakken houdt is het wel te doen. Eveline wil graag wat slowmotion filmpjes maken op het strand, maar heeft haar telefoon niet mee. Dus ik help haar even en maak ze met mijn telefoon. We wandelen een stuk over het strand en besluiten dan via de duinen terug te gaan. Mooie wandeling met een aantal uitdagende stukken. Vooral omdat je er enkel diep in de blub staat. Dus af en toe moesten we van het pad af om enigszins droog over te komen. De schoenen van de kinderen waren goed vies geworden. Als we naar huis rijden rond 16.00 uur is het al wat donker aan het worden. Het is een grijze dag!

Als we thuis zijn oefen ik nog even een keer de nieuwe CXWORX release. De zondag nadat we terug komen van vakantie hebben we een special waarbij we de nieuwe releases moeten geven. Dus in de vakantie moet ik even een beetje leren en oefenen met de nieuwe bewegingen.

Dan gaan we eten en na het eten even lekker in de jacuzzi. Heerlijk hoor. Er staat ook een tafelvoetbaltafel in het huisje en het is leuk om af en toe even een spelletje te doen. Ik was zo lekker bezig. Leuk spelletje 😊! Ik doe met Eveline een potje Jenga. Pfffff wat een zenuwspelletje is dat toch. 

’s Avonds zitten we lekker voor de open haard met een glaasje wijn. Wat een heerlijke vakantie is het!

Maandag 23 december

Bij de prijs van het huisje zit de mogelijkheid om naar een van de zes openbare zwembaden in de buurt te gaan. We bekijken even waar het kan, welk zwembad er leuk uitziet en wat de openingstijden zijn. Vandaag wisselt het per zwembad. Bij het zwembad in Varde zijn de ruimste openingstijden en het meest uitgeruste zwembad (duikplanken en glijbaan). Beter! Daar gaan we heen. Varde kennen we nog van de vorige vakantie. Daar deden we altijd de boodschappen enzo. Het zwembad is leuk. Groot pand met daarin ook nog bowlingbanen, een sportschool en wat zalen geloof ik. Goed verzorgd en de mensen zijn vriendelijk en helpen goed. We gaan omkleden, we moeten even douchen en dan kunnen we gaan zwemmen. In de kleedkamer zit een sauna. Oeh lekker. Er zijn meerdere baden. Een warm bad waar af en toe een golfslagbad is. Een klein bad voor de hele kleintjes. En een groot bad die is opgedeeld in een deel voor baantjes zwemmen en deel voor ‘spelen en duiken’. Genoeg te doen en de kinderen gaan meteen aan het spelen. We beginnen even rustig aan met een paar baantjes zwemmen. Dan gaan we een keer mee van de glijbaan. Het water in de glijbaan is koud, erg koud…..brrrrrr daar wil je niet lang in blijven. Je land beneden niet in een diep zwembad maar in een soort pierenbadje onder de glijbaan. Ook zo koud! Snel eruit en even opwarmen in het golfslagbad. Dan gaan we weer even een paar baantjes trekken. Ik wil ook een keer van de duikplank (gewoon springen). Eerst ga ik van de lage duikplank en dat gaat prima. Ik wil ook van de hoge duikplank springen. Bastiaan heeft het al een paar keer gedaan. Dus ik klim naar boven. Als ik daar boven sta gaat er van alles door me heen. Ik durf het niet en klim weer via het trapje naar beneden. Maar dan wil ik het toch nog een keer proberen. Eng!! Maar ik spring toch. Ik doe het daarna nog een keer of twee. Dan gaan we even het golfslagbad in als de golven er zijn. Leuk!! Ik ontdek nog meer sauna’s aan de andere kant van het zwembad. Tycho en ik besluiten er even in te gaan. We zitten tussen een aantal Deense mannen. Die druk aan het praten zijn over van alles en nog wat. Geen idee waar ze het over hebben. Grappig om een keer mee te maken. Ze doen daar niet moeilijk met kleine lullige dompelbadjes trouwens. Gewoon een groot buitenzwembad en dat is het dompelbad. Je kan er even een rondje in zwemmen, maar dat is wel heel erg koud hihi. We zijn dan ondertussen al weer een uur of twee in het zwembad en we besluiten terug te gaan. Echt super leuk! Echt een aanrader.

Na het zwemmen doen we lekker rustig aan thuis. Ik ben na het zwemmen altijd wel moe. Beetje rozig. We gaan even tv kijken. Ik zet de Deense televisie aan en dan zien we Home Alone. Oh te leuk!! Engelstalig met Deense ondertiteling. In Nederland was de film niet op de gewone televisie. Op 3fm hebben ze de audio wel uitgezonden, maar dat was minder leuk. We zien dat ’s avonds Home alone 2 komt. Die gaan we kijken!!

Na het eten besluit ik toch nog even CXWORX te oefenen. En de kinderen doen mee. Ze vinden het een pittige work out. Ik ook wel trouwens.

En dan ’s avonds gezellig met z’n allen Home alone kijken. Chippies en lekker drinken erbij!! Ik zeg top avond.

Dinsdag 24 december

Vandaag beginnen we met een lekker ontbijtje. En daarna ga ik even oefenen. CXWORX en Bodypump. Lekker om even wat te bewegen en goed om meteen mijn releases te leren. Ik hoef van beide niet meteen de hele release te kennen. Maar toch wel handig om al wat te oefenen. Vaak als ik het een paar keer doe dan ken ik de bewegingen en de choreografie wel. Ik leer snel gelukkig!

Verder hebben de kids en Tycho een lekker chill ochtendje. We besluiten dan eerst even te lunchen en dan naar het strand te gaan. Het is een heerlijke zonnige dag dus het is geen straf om even over het strand te banjeren. We zien op de parkeerplaats in de duinen een bunker en Daniel zijn interesse is gewekt. We gaan op zoek naar bunkers. Eerst even het strand op.

Als we de duinen in wandelen komen we een heleboel bunkers tegen. Tycho wil Daniel de hele tijd die bunkers in sturen om te kijken wat er allemaal zit. Maar als het van die hele kleine openingen zijn vind ik dat een beetje eng. Maar uiteindelijk komen ze bij bunkers (vlakbij de auto) die heel makkelijk begaanbaar zijn. Dus Daniel gaat er in en hij vindt het superleuk.

Als we ze terug zijn in ons huisje duiken de kinderen in de jacuzzi. En wachten wij even totdat de sauna een aangename temperatuur heeft. Ondertussen doen we een potje Yahtzee. En ik gooi er een: JOEPIE!!! Zo noemden we dat spel ook altijd thuis. Joepien. En volgens mij gooi ik er in dat potje zelfs nog een.

Dan is de sauna lekker opgewarmd en de kinderen uit de jacuzzi verdwenen. Dus wij gaan eerst even lekker in de jacuzzi en dan in de sauna. Ik doezel heerlijk even weg in de sauna. Tycho verbaast zich erover dat ik dat kan. Op zo’n hard houten bankje. Tja het is gewoon zo heerlijk relaxed in een sauna. Ik word dan meteen heel ontspannen. Dan even afkoelen en koud afdouchen. Ik zie dat het al richting etenstijd loopt dus ik ga de spullen voor het gourmetten klaar zetten. Eveline is voor haar en de jongens een lekker toetje aan het maken. Iets wat ze op Tiktok had gezien.

Na het eten gaan we de cadeautjes uitpakken. Super gezellig! En dan kijken we natuurlijk All you need is love. Lang leve internet!!

Woensdag 25 december

Eerste kerstdag. Met een kerstontbijt. Na ja eigenlijk niks anders dan de afgelopen dagen. Ik besluit die ochtend even niet te trainen. Ik heb spierpijn van al die pushups in de nieuwe releases. Maar even wat beweging is wel fijn, dus wel gaan wandelen. We willen naar het Vikingen dorp wandelen iets verder op en dan weer terug. De kids moeten mee onder een hoop gezucht en gekreun. Maar goed ze wandelen wel mee en het is een lekkere wandeling. Wat een mega berg met vakantie huisjes staan daar zeg! Ik wil niet weten hoe druk het in de zomervakantie daar is.

Na de lunch gaan we weer op zoek naar bunkers. En we willen over de smalle landstrook rijden naar het puntje van de Ringkobing fjord. Daar kan je over een brug rijden over de smalle zeeopening. Het stadje Hvide sande is een druk en toeristisch dorpje. Maar er stond ook een bunker. Hoppa! En we zagen een hele mooie regenboog. Bij de bunkers zien we dat op heel veel anderen plekken lnags de kust bunkers staan. Die gaan we nog even verder ontdekken.

We rijden eerst weer een stukje terug en daar duiken we weer de duinen en het strand op. Wat een heerlijk weertje is het!

Als we terug komen in het huisje doen we hetzelfde als de dag ervoor. Kids in de jacuzzi. Wij wachten totdat de sauna warm is. Oh heerlijk is dit…ik kan hier wel aan wennen. Daarna begin ik aan het eten en trekken voor het eten de champagne open die Tycho had gekregen. Dat smaakt goed!!

We kijken ’s avonds weer een kerstfilm. Zo gezellig met z’n allen.

Donderdag 26 december

We moeten die dag echt nog wel even een boodschapje doen. Broodjes en beleg zijn bijna allemaal op. Zo met z’n vijven gaat het eten snel op. Ik was bang dat er in Denemarken niks open zou zijn met kerst. Maar niks is minder waar, want zowel op eerste als tweede kerstdag zijn de winkels open. Beter!!

We gaan nog een keer naar de bunkers waar we twee dagen geleden ook zijn geweest. Om verder onderzoek te doen. Heel stiekem duiken we ook nog even het strand op en wandelen we een stukje. Hihi zonder dat de kids het doorhebben. Maar op het strand komen ook nog een bunker tegen.

En verder vallen we deze dag weer in herhaling. Jacuzzi, sauna, spelletje, eten en kerstfilm! I love it!

Vrijdag 27 december

Laatste dagje alweer. Ik begin weer even met oefenen van de releases en daarna willen we nog een ding doen vandaag. En dat is naar Søndervig strand. Daar schijnen ook nog bunkers te zijn. Dat is even een stukje rijden. Maar wel echt de moeite waard. Mooi strand en heel veel bunkers! Ook veel bunkers waar de kinderen in kunnen. Dus ze proberen ook in elke bunker te klimmen, klauteren en tijgeren. Bastiaan kan zelfs via een touw boven op een bunker klimmen. De survival waar hij al een tijdje op zit werpt zijn vruchten af.

Mooie plek om de volgende keer op vakantie te gaan trouwens. Er staan hele leuke huisjes in de duinen. Dan zit je zo op het strand. Dat moeten we even onthouden.

Tja weer bij het huisje: jacuzzi, sauna, eten en dan gaan we toch al een beetje opruimen. Lampjes van het hekje af en de lampjes die we nog gekocht hebben in Denemarken rollen we netjes op en die gaat in een krat. Dat is altijd het nadeel van zo’n laatste dag. Je moet al een beetje gaan opruimen. Maar goed dat hoort erbij en we zijn er niet heel lang mee bezig.

Zaterdag 28 december

De dag van vertrek. We staan om 7.30 uur op en gaan allemaal meteen aankleden en de bedden afhalen. Dan is het ontbijten en alle spullen inpakken. We zijn een redelijk geoliede machine en het gaat lekker vlotjes. De kinderen brengen alle spullen naar de auto en pakken de dakkoffer in. Dat gaat lekker joh! Al ruim voor 10 uur stappen we in de auto en gaan de sleutel inleveren. Daar leveren we ook het papiertje in van het elektriciteit en water verbruik. Daar krijgen we nog een rekening van…slik….dat gaat nog wat kosten. Maar ja boeiend. We hebben genoten van de heerlijk vakantie.

De terugreis gaat soepel. Klein beetje file in Hamburg. Maar niet heel ernstig. De andere kant op zagen we het vaker vast staan. Eveline was zo slim om er aan te denken dat wel al broodjes moesten smeren. Lekker buiten lunchen is nu toch niet fijn. Het is vandaag nog kouder dan vorige week.

We zien op heel veel verschillende plekken hertjes in het veld staan. Zelfs op een plek ligt een dood hertje langs de weg. Met de nodige stukken van een auto. Daar is een botsing geweest.

Verder is er weinig over de terug weg te zeggen. Behalve dan dat Tycho een flink tempo er in had (als het mocht). De terugweg gaat wat dat betreft altijd wat harder. Op de heen weg is Tycho altijd wat relaxter en dan rijdt hij rustiger. Nadeel dat we dan ook weer even moeten tanken in Duitsland.

Om 17 uur zijn we thuis en ook dan gaan we als een geoliede machine aan het werk. Zo alles auto en hoppa we zijn weer thuis.

Ik kijk al weer uit naar de volgende vakantie. Jullie ook?

Liefs Marleen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *